ZOO Patrola: 10.00 – 17.00

ZOO Kutak: Uto – Pet (zakazivanje)

Sub – Ned: 11.00 – 17.00

ZOO KUTAK

O ZOO Kutku

ZOO kutak u selu Kamenica, sedam kilometara od Niša je od 2013. godine sastavni deo Udruženja “ZOO Planet” u Nišu. To je pre svega oplemenjen prostor za edukaciju i druženje sa životinjama i trajan dom za više od 180 životinja koje smo spasili, ali i mesto za privremeni smeštaj povređenih divljih životinja i mladunaca koji su ostali bez roditelja.

Do sada je kroz ZOO Kutak potrebnu negu nakon povređivanja ili napuštanja životinje kao mladunčeta dobilo više od 5.500 životinja.

Životinje ovde dobijaju neophodnu veterinarsku negu. Kada se potpuno oporave vraćaju se u prirodu. U ovom prostoru ponekad borave i strogo zaštićene životinjske vrste koje se zaplene prilikom transporta ili su čuvane bez adekvatnih dozvola.

Glavni cilj ZOO Kutka je da pružimo deci i posetiocima mogućnost da u bliskom kontaktu sa životinjama stvore bolji odnos i steknu odgovornost o pravilnom ponašanju prema njima. Kroz razne kreativne radionice najmlađe, ali i one starije učimo o ekološki odgovornom ponašanju i važnosti očuvanja životne sredine i staništa životinja.

Stacionarni prostor za smeštaj zbrinutih životinja

Zahvaljujući vrednim i kreativnim volonterima ZOO Kutak se svakodnevno uređuje, a uz pomoć donacija trudimo se da prostor za životinje što više oplemenjujemo.

Od januara 2022. godine u ZOO Kutku postoji i stacionarni prostor za smeštaj zbrinutih životinja koji je rekonstruisan po projektu “Tvoje mesto u Srbiji” a podržan od strane USAID-a, NKD-a i ORCA.

Stacionarni prostor za prihvat životinja u ZOO Kutku u Kamenici olakšava volonterima Udruženja “ZOO Planet” da adekvatno zbrinu napuštene i povređene životinje i da im pruže svu neophodnu negu pre udomljavanja ili vraćanja u prirodu. Stacionarni centar je značajan i zbog toga što spašene životinje imaju gde da borave i da budu u karantinu do veterinarske intervencije ukoliko ima je potrebna u Nišu ili u drugom gradu u Srbiji i ne ugroze stalne stanare ZOO Kutka. 

Za stacionarni prostor smo dobili i solarni panel za dogrevanje prostorije a koji je obezbedila omladinska inicijativa “Solarni azil”, pokrenuta u okviru WWF-ovog projekta “Na mladima klima ostaje”, a u saradnji sa učeničkom kompanijom “Ekolim”.

Sećamo se

Tokom svih godina rada, neke od životinja koje smo zbrinuli ostajali su sa nama i bili stalni stanari ZOO Kutka. Bili su, zapravo, mnogo više od toga, naši prijatelji, učitelji, neko ko nas oraspoloži kad smo tužni, vrati energiju kada smo umorni. Neko ko nas je svojim prisustvomi i nesebičnim deljenjem ljubavi sa nama, ali i sa posetiocima podsećao na važnost svega što radimo i bodrio da istrajemo u tome.

Životinje koje zbrinemo i koje ostanu u ZOO Kutku često dobiju ime po osobi koja je pomogla u njihovom spašavanju ili po nekom od zaslužnih volontera. To predstavlja najveću čast i priznanje.

Često se primeti u razgovoru između volontera da, kada o nekome pričaju, ne može sa sigurnošću da se tvrdi da li pričaju o ljudima ili životinjama. Životinje sa kojima živimo, zaista smatramo prijateljima koji imaju svoj stav i karakter, sa raznim vrlinama i manama.

Upravo zato svaki njihov odlazak, zbog starosti ili bolesti, ostavi traga u nama.

Kobila Olja
Kobila Ollja bila je prvi konji član ZOO Planeta. Olja je bila kobila mirne naravi, uvek raspoložena za setnju i neko ko je uvek znao da deci svojim prisustvom i ponašanjem ulepša dan. Nekima je bila divno poznanstvo, nekima ispunjenje želje da jašu, a jednoj osobi ispunjenje dečačkog sna i potvrda da ako u životu nešto želite čistog srca – sve je moguće.
Zec Brena
Verovali ili ne zečevi znaju da budu izuzetno zanimljivo društvo i neko ko ce vas često iznenaditi svojom snalažljivošću i inteligencijojm. Takva je bila Brena, velika crno bela zečica koja se u ZOO Kutku uvek isticala među ostalim zečevima zbog svoje veličine. Lep i umiljat zec znao je vešto da progrize tajne prolaze iz svoje kućice i da prošeta po dvorištu. Jurenje za Brenom i pokušaji nadmudruvanja zeca završavali bi se odustajanjem volontera od svega, a Brena bi ubrzo nakon toga sama odlazila nazad u svoju sigurnu kućicu, naizgled malo razočarana što više nema partnere u igri jurenja.
Pas Bubi
Naravno da je nemoguće zamisliti životinjsku družinu bez bar jednog psa. Jedan pas, sasvim mali, beli pas po imenu Bubi, svojom energijom i lavežom mogao je da zameni bar tri velika psa. Bubi nas je naučio šta je poverenje i da se teško stiče a lako gubi. Zbog svojih nestašluka često je više bio siv nego beo, ali je voleo da uživa u kupanju, šišanju i ulepšavanju. Mali i čupav najviše se radovao razigranoj deci jer je u njima nalazio partnere kojima nikada ne dosadi igra “baci-donesi”.
Feretke Luka i Ferero
Dve vrlo zanimljive “zverke” uvek su izazivale divljenje i čuđenje posetilaca. Feretke Luka i Ferero došli su u ZOO Kutak kao kučni ljubimci koje više vlasnici više nisu mogli da čuvaju. Kako su noćne životinje, ovi vragolani su često noću pravili žurke, bežali po kući i premeštali stvari iz jedne prostorije u drugu. Iako istog roda i vrste Ferero i Luka bili su potpuno različiti. Ferero je radije birao da pravi nestašluke a Luka da se umiljava u zagrljaju volontera. Uprkos svojoj različitosti obojica vragolana bila su isto voljena i draga stanara ZOO Kutka.
Magarica Marica
Magarica Marica je bila omiljeno magare u ZOO Kutku. Naučila nas je da je nesebičnost vrlina i da je važno prihvatati druge bez obzira na njihovu različitost. Možda su joj zato omiljeno društvo bile kozice i koke sa kojima je svakodnevno šetala dvorištem. Svojim primerom pokaziva je da u svemu treba biti strpljiv i odmeren, zato je često prvo svojim drugaricama kozicama ustupala mesto za večeru pa čak sa njima i delila svoju. Marica nas je naučila da životinje vole da se grle I da bez obzira na obaveze u toku dana i žurbu, svako treba da pronađe vremena da zagrli svoje drago biće.
Svinja Dana
Dana je rođena sa deformitetom kičme, što je prema veterinarskim dijagnozama značilo da neće moći da prohoda, ali sudbina je za nju imala posebne planove. U njenom rodnom selu u Vojvodini, jedna devojka iz komšiluka preuzela je brigu o njoj, dajući joj ime Dana i pružajući joj ljubav i pažnju koju nije mogla da dobije drugačije. Kada se devojka morala vratiti na studije, osigurala je da Dana pronađe siguran dom u Zoo Planet-u, gde je prase brzo našlo prijatelje među drugim životinjama i volonterima koji se svakodnevno brinu o njenom zdravlju i sreći.
Previous slide
Next slide

Aktivnosti u ZOO Kutku

Aktivnosti Udruženja “ZOO Planet” usmerene su pre svega na zaštitu divljih i domaćih životinja kao i na zaštićene i ugrožene životinje. Kroz razne aktivnosti koje podrazumevaju obilazak ZOO Kutka i edukativne radionice sa volonterima podižemo svest kod dece i mladih o očuvanju prirodnih staništa kao i o dobrobiti životinja odnosno poboljšanja odnosa ljudi prema životinjama.

Pored obilaska ZOO Kutka, za posetioce su dostupne šetnje konjima u samom ZOO Kutku, rekreativno i terensko jahanje kroz prelepe predele Kamenice kao i edukativni ZOO kampovi za najmlađe.

Takođe, u ZOO Kutku postoji mogućnost organizovanja stručnih seminara koji su vezani za zaštitu životne sredine i dobrobit životinja.