ZOO Patrola: 10.00 – 17.00

ZOO Kutak: Uto – Pet (zakazivanje)

Sub – Ned: 11.00 – 17.00

Zec kao kućni ljubimac

Odabir kućnog ljubimca je nešto na šta bi trebalo obratiti posebnu pažnju. U zavisnosti od vaših navika i načina života, možete uzeti ljubimca čije su osobine u skladu sa mogućnostima i uslovima koje možete da mu pružite.

Zbog svog neodoljivog izgleda, često ga porede sa igračkom. Ko ne bi želeo da ima zeca kao ljubimca? Zečevi su jedne od najčistijih životinja, a kaže se i da mirišu na bebe. Zahtevaju dosta pažnje, pa ukoliko ste spremni da im je posvetite, onda je zec vaš pravi izbor za kućnog ljubimca. Voli da se mazi, privržen je ljudima, čak može i da se dresira. Druželjubiv je, pa će se lepo slagati i sa drugim vrstama ljubimaca. Međutim, potrebna je opreznost ako imate malu decu, kako ne bi vukla zeca ili ga na neki drugi način povredila i dovela do pojave agresivnog ponašanja. Zec voli da trči i da skače i bitno je obezbediti mu dovoljno prostora za te aktivnosti. Od glodara se razlikuju po tome što imaju dva para sekutića u gornjoj vilici, dok glodari imaju samo jedan par. Mogu biti različitih boja i težine do 2,5 kg. Graviditet traje oko 30 dana, a na svet mogu da donesu i do 8 mladih. Smatraju se simbolom plodnosti zbog mogućnosti da pre porođaja opet zatrudne i zbog velikog broja mladih koje rađaju. Najpopularnije vrste među ljubimcima su angorski i patuljasti zec i lavlja glava. Životni vek im je oko 10 godina uz pravilnu negu.

Prostor za čuvanje

● Veliki kavez (najmanje 100x70x50)
● Piljevina ili pelet kao prostirka
● Razne igračke (najbolje od drveta)
● Hrana i voda (svakodnevno)
● Čišćenje (svakodnevno)

Zbog velike potrebe za kretanjem i igranjem, neophodno je obezbediti dovoljno veliki kavez i igračke. Potrebno je pustiti zeca i van kaveza uz nadgledanje, jer mogu iz znatiželje gricnuti kablove. Piljevina i pelet dobro neutrališu neprijatne mirise, ali trebalo bi svakodnevno čistiti kavez, odnosno deo kaveza gde obavljaju fiziološke potrebe.

Ishrana

● Seno (90% ukupne ishrane)
● Hrana za zečeve (jedna kašičica)
● Sveže voće, povrće i bilje
● Voda
● Mineralni kamen

Najveći deo ishrane čini seno, dok ostalo može da se daje samo kao poslastica u malim količinama kako ne bi došlo do problema sa zdravljem. Sveže biljke kao što su peršun, bosiljak, maslačak možete, takođe, dodati u ishranu. Mineralni kamen održava zdravlje zube.

Zdravlje

● Nokti (redovno sečenje)
● Krzno (u periodu linjanja potrebno je češljanje)
● Dijabetes (usled nepravilne ishrane)
● Sterilizacija

Sečenje noktiju i češljanje pomažu održavanju normalnog izgleda zeca i njegovom zdravlju. Kad se linjaju, zečevi mogu da progutaju dlake i dobiju problem sa digestivnim sistemom. Sterilizacija se preporučuje kako bi zec bio još pitomiji i kako bi duže živeo bez većih poteškoća sa zdravljem.