ZOO Patrola: 10.00 – 17.00

ZOO Kutak: Uto – Pet (zakazivanje)

Sub – Ned: 11.00 – 17.00

Svinja Dana

O Dani:

Dana je rođena sa deformitetom kičme zbog kojeg po dijagnozama veterinara ne bi mogla da prohoda. Ovakvi mladunci u velikom broju slučajeva osuđeni su na smrt. Ipak za ovo prase sudbina je imala neke druge planove.

Rođena je u proleće 2018. godine u selu u Vojvodini. Brzo po rođenju ustanovljeno je da je deformitet kičme takav da operacije nisu od pomoći. Da se Danin život ne bi završio, brigu o njoj preuzela je devojka iz komšiluka. Po toj devojci, malo srećno prase dobilo je ime. Vreme je prolazilo i prase je raslo. Devojka Dana morala je da se vrati na studije i Sloveniju, a kako bi prasetu obezbedila siguran dom kontaktirala je Zoo Planet.

Dana se vrlo brzo lepo snašla u novom okruženju i združila sa drugim životinjama i volonterima. Porasla je veliku mazu. O njenoj zdravoj i pravilnoj ishrani svakodnevno se brinu volonteri u Zoo kutku koji se trude da joj uvek obezbede dovoljno vitamina.

Svi zajedno radujemo se novim kolicima koja ce Dani omoguciti da se „šeta“ po dvorištu.

 

Classis: Classis

Ordo: Artiodactyla

Familia: Bovidae

Subfamilia: Caprinae

Genus: Sus

Species: Sus scrofa

Subspecies: Sus scrofa domesticus

O vrsti:

Domaća svinja (Sus scrofa domesticus) je domestifikovana podvrsta divlje svinje (Sus scrofa). Pripada grupi papkara i porodici Suidae gde spada oko 16 vrsta svinja i drugih srodnika. Uzgaja se najviše zbog ishrane čoveka, ali i za pravljenje četaka od njenih čekinja (svinjska dlaka).

Domaće svinje odlikuje izdignuta njuška, male oči i mali rep, koji je često uvijen. Kratke noge poseduju po 4 prsta. Svaštojedi su, tako da se dešava da pojedu i ostatke uginulih životinja. Osetljive su na razne bolesti od kojih je najpoznatija svinjska kuga.

Pošto ne koriste znojne žlezde za hlađenje, valjanjem u blatu i u vodi se rashlade na visokim temperaturama. Usled mutacije u nikotinskom acetilholinskom receptoru, domaća svinja i još tri vrste sisara stekle su otpornost na zmijski otrov. Imaju osetljivo čulo mirisa pa su se nekada koristile za traženje tartufa. Koriste se i u laboratorijskim istraživanjima zbog velike sličnosti sa ljudima u fiziološkom pogledu.

Svinje su zapravo veoma inteligentne životnije. Postale su popularne i kao kućni ljubimci.

Period trudnoće kod svinja traje od 112-114 dana, a na svet mogu da donesu najviše 12 prasadi. Životni vek svinja je oko 12 godina.