ZOO Patrola: 10.00 – 17.00

ZOO Kutak: Uto – Pet (zakazivanje)

Sub – Ned: 11.00 – 17.00

Srećkovo vrelo

Nije potrebno prethodno iskustvo u jahanju

Dužina staze: 1.15 min (4 km)

Ova staza idealna je za sve one koji žele da se samo malo opuste u prirodi sa konjima ili da se oprobaju u jahanju konja. Staza vodi do Srećkovog vrela, jednom od mnogobrojnih kraških izvora u kršu Istočne Srbije, koja izbija u ataru sela Kamenica, u podnožju padina planine Kalafat na samo osam kilometara od centra Niša.

Kamenički potok izvire iz krečnjačke stene u živopisnoj klisuri pod nazivom „Srećkovo Vrelo“ i nakon 8 km se uliva u reku Nišavu. Ovu čistu planinsku vodu koristili su još rimljani iz drevnog Naissus-a (Niša) zahvaljujući akvaduktu kojeg je sagradila Klaudijeva VII legija a čiji se ostaci još uvek vide.

Na temeljima rimskog hrama, na svega 300m od izvora, u srednjem veku je sagrađen manastir sv. Đorđa. U njemu je radila prva prepisivačka i iluminatorska škola (ukrašavanje knjiga slikama) u kojoj su ispisane prve knjige u Nišu (1515-1553 godine).

Na svom početnom toku od 1000m, potok pravi veliki broj slapova, tu je vodopad sa oko tri metra visine, na čijem se vrhu ugnezdila jedinstvena „vodenica na vodopadu“ iz XIX veka, a nizvodno još osam vodenica iz različitih perioda, kao svedočanstvo nekadašnje privredne snage našeg kraja. Ispod vodopada se nalazi i nekoliko izvora vode koja je čista i puna rečnih rakova.