ZOO Patrola: 10.00 – 17.00

ZOO Kutak: Uto – Pet (zakazivanje)

Sub – Ned: 11.00 – 17.00

PRVI STACIONAR ZA POVREĐENE ŽIVOTINJE NA JUGU SRBIJE

U ZOO kutku u Kamenici, krajem januara 2022. počeo je da radi stacionar za povređene divlje životinje – jedino mesto na jugu Srbije na kojem se besplatno i adekvatno zbrinjavaju napuštene i povređene životinje a potom udomljavaju ili vraćaju u prirodu.

Stacionar ima ambulantni sto, neophodnu kadu za kupanje životinja i toplu vodu, kapacitete za šest malih i dve veće životinje i sve medikamente koji se koriste za lečenje i preventivnu zaštitu životinja, kao i sterilizator instrumenata koji se koriste za intervencije.

Prihvatni centar je značajan zbog toga što spasene životinje mogu da budu u karantinu do veterinarske intervencije ukoliko im je potrebna u Nišu ili u nekom drugom gradu u Srbiji. Samim tim povređena životinja se odvaja od ostalih u ZOO Kutku i na taj način sprečava širenje eventulanih zaraza.

Za mnoge životinje, pogotovo kada su divlje jedinke u pitanju, ne znamo da li nose neka virusna ili bakterijska oboljenja. Zato je važno da određeni period provedu u izolovanoj, adekvatnoj prostoriji. Mnoge intervencije sprovodimo ovde zbog stresa životinja. Veterinari nas često obilaze, tako da je i njima dodatno olakšan rad”, kaže predsednik Udruženja ZOO Planet, Dušan Stojanović.

U ovom stacionaru odmah pri otvaranju zbrinuta je povređena kreja koja se upetljala u krošnju drveća i žica na keju na Nišavi. Po pozivu građana, volonteri su izađli na teren, i nakon oslobađanja, ptica je doneta u stacionar ZOO Kutka i dobila je svu neophodnu negu i vraćena u prirodu.

Ova ptica je imala sreće i nije bila teže povređena, ali sve životinje koje zbog velike povrede ne mogu odmah da se vrate u prirodu mogu biti privremeno ili trajno smeštene u ZOO Kutku.

Napuštene životinje koje stignu u ZOO Kutak i za koje se posle pregleda ustanovi da nisu povređene, ostaju u stacionaru, u karantinu od 21 dan, kako bi naši volonteri bili sigurni da je potpuno zdrava a onda i pridružila stalnim stanarima Kutka.

Pomoć za opremanje stacionara dobili smo od USAID-a, Nacionalne koalicije za decentralizaciju i organizacije ORCA kroz projekat “Tvoje mesto u Srbiji” apliciranjem na sajtu promeni.rs.

Opremanje stacionara u ZOO Kutku pomogli i mladi

Novi stacionarni prostor greje i solarni panel, koji je donirala učenička kompanija “Ekolim” iz Niša u saradnji sa omladinskom inicijativom “Solarni azil”, kroz projekat World Wide Fund-a (WWF) „Na mladima klima ostaje“.