ZOO Patrola: 10.00 – 17.00

ZOO Kutak: Uto – Pet (zakazivanje)

Sub – Ned: 11.00 – 17.00

Prase Srećko

O Srećku:

Srećko je u Zoo Kutak stigao novembra 2016. godine kao prase. I to ne obicno prase. Pronađen je u automobilu u jednom niškom naselju. U autu je proveo 4 dana, bez vode i hrane. Stanari naselja su povremeno kroz prozor ubacivali po neko parče hleba. Uz pomoć policije vatrogasne službe Zoo patrola je oslobodila prase iz auta. Izgladnelo, dehidrirano i bolesno parase odmah moralo kod veterinara na lečenje. Kada se oporavilo, stalo na noge i počelo srećno da trči po dvorištu dobilo je i ime – Srećko.
Srećka su svi zavoleli već pri prvom upoznavanju. Kako ne bi rizikovali da Srećko doživi sudbinu većine prasića u Srbiji, članovi Zoo Planeta su se složili da prase ostane u Zoo kutku.

Auto u kome je Srećko bio imao je registraciju drugog grada, a vlasnik nikada nije pronađen.

Srećko najviše uživa u voću i povrću, a najbolje društvo pravi mu mangulica Ana. Zimski period provosi u štali da se često druži sa poni konjima Pakijem i Micom.

 

Classis: Classis

Ordo: Artiodactyla

Familia: Bovidae

Subfamilia: Caprinae

Genus: Sus

Species: Sus scrofa

Subspecies: Sus scrofa domesticus

O vrsti:

Domaća svinja (Sus scrofa domesticus) je domestifikovana podvrsta divlje svinje (Sus scrofa). Pripada grupi papkara i porodici Suidae gde spada oko 16 vrsta svinja i drugih srodnika. Uzgaja se najviše zbog ishrane čoveka, ali i za pravljenje četaka od njenih čekinja (svinjska dlaka).

Domaće svinje odlikuje izdignuta njuška, male oči i mali rep, koji je često uvijen. Kratke noge poseduju po 4 prsta. Svaštojedi su, tako da se dešava da pojedu i ostatke uginulih životinja. Osetljive su na razne bolesti od kojih je najpoznatija svinjska kuga.

Pošto ne koriste znojne žlezde za hlađenje, valjanjem u blatu i u vodi se rashlade na visokim temperaturama. Usled mutacije u nikotinskom acetilholinskom receptoru, domaća svinja i još tri vrste sisara stekle su otpornost na zmijski otrov. Imaju osetljivo čulo mirisa pa su se nekada koristile za traženje tartufa. Koriste se i u laboratorijskim istraživanjima zbog velike sličnosti sa ljudima u fiziološkom pogledu.

Svinje su zapravo veoma inteligentne životnije. Postale su popularne i kao kućni ljubimci.

Period trudnoće kod svinja traje od 112-114 dana, a na svet mogu da donesu najviše 12 prasadi. Životni vek svinja je oko 12 godina.