ZOO Patrola: 10.00 – 17.00

ZOO Kutak: Uto – Pet (zakazivanje)

Sub – Ned: 11.00 – 17.00

Poni konj Paki

O Pakiju:

Zbog svoje lepote, druželjubivosti i umiljatosti Paki je vrlo brzo po svom dolasku postao prepoznatljivi člani Zoo kutka. U udruženje je došao 2013. godine sa jednim od naših najstarijih članova čika Perom. Konjički klub, u kome je boravio ovaj lepotan sa svojom drugaricom Micom, se zatvarao i kako ove životinje ne bi bile rasprodate poklonjene su udruženju. 

Paki je od malena pripreman za rad sa decom, hipo terapiju i život sa drugim životinjama. Ispostavilo se da je Zoo kutak pravo mesto za njega jer znaju da uživa u divljenju posetilaca i druženju sa decom. Paki zna da je bezbrižan i siguran pa svoju zahvalnost čestoo pokazuje u vikend druženjima u u svom kutku.

Paki je izuzetno miran konj, ponekad i pomalo lenj. Kada nije sa decom dane provodi na pašnjaku i odmarajući u hladu. Veoma je pameta i snalažljiv. Zbog njegove sposobnosti da brzo uči često sam otkriva sistem zatvaranja njegovog boksa u štali. Kada mu je dosadno sam otvori svoj i Micin boks pa zajedno izlaze iz štale u šetnju. Ponekad u šetnju izvodi i kozice sa kojima je cimer.

O vrsti:

Šetlandski poni (Equus ferus caballus) je poreklom sa istoimenih Šetlandskih ostrva po kojima je dobio ime. Pripada porodici konja (Equidae) i grupi kopitara. 

Visoki su do 107 cm u grebenu, ali veoma čvrste građe i prilagođeni za život u surovim uslovima koji vladaju na Šetlandskim ostrvima. Duge i hlade zime preživljavaju zbog guste dlake koje dobijaju u zimskom periodu i sposobnosti da podnesu temperaturu do -20°C. Zbog velike izdržljivosti, ljudi su ih često koristili za rad u poljoprivredi. Sposobni su da vuku teret koji je i dvostruko teži od njih. Veoma su inteligentni i druželjubivi, pa su zbog toga veoma popularni u školama jahanja, a idealni su i za terapijsko jahanje za decu sa poteškoćama u razvoju. Ukoliko ne prođu kroz pravilnu obuku, dešava se da ispoljavaju i negativne osobine kao što su tvrdoglavost, nestrpljivost ili neraspoloženost za rad.

Mogu da žive i više od 30 godina.

Classis: Mammalia
Ordo: Perissodactyla
Familia: Equidae
Genus: Equus
Species: Equus ferus
Subpecies: Equus ferus caballus