ZOO Patrola: 10.00 – 17.00

ZOO Kutak: Uto – Pet (zakazivanje)

Sub – Ned: 11.00 – 17.00

Poni Fića

O Fići:

Priča o Fići je priča o tome koliko ljubav i posvećenost mogu da budu lekoviti. Takođe, to je priča o još jednom spasavanju od klanice.

Fića je poni konj, rođen 2018. godine. Imao je samo 2 godine kada se desila nezgoda u štali i kada je povredio kičmu. Zbog uklještenja i jakih bolova u zadnjim nogama, Fića je slabo jeo i još slabije se kretao. Bolovi koje je trpeo ostavili su posledice na celokupno njegovo stanje. Kopita su mu bila trula, ispucala i prerasla, griva i rep ućebani i izgledao je prilično mršavo i umorno. Nakon delimičnog oporavka, vlasnik je rešio da ga proda klanci. Priča o Fići brzo je stigla do Zoo Planeta i vrlo brzo Fića je otkupljen i juna 2020. Godine je stigao u Zoo kutak – svoj novi dom. 

Prve nedelje u Zoo kutku provodio je uglavnom ležeći i spavajući. Zbog bolova je ustajao vrlo retko. Masaže, svakodnevne vežbe i lekarska terapija pomogli su mu da stane na noge. Bolovi su se smanjili a apetit povećao pa je Fića počeo da dobija lep i okrukli stomak. Osim volontera svakodnevno društvo pravile su mu i kozice. Dva jareta nikako se nisu odvajala od njega, često su mu hodala po leđima, pa mu je verovano i ova neobična masaža pomogla. 

Danas Fića uživa u posetama dece, veoma je nežan i pažljiv prema svima. Kada nije sa decom, kulira sa svojim cimerima, magarićima Markom, Mihajlom i Marjanom. Omiljena hrana mu je sveže voće i povrće, a omiljeni dani u nedelji su mu subota i nedelja jer tada ućiva u šararepama koje mu posetioci donose.

Classis: Mammalia
Ordo: Perissodactyla
Familia: Equidae
Genus: Equus
Species: Equus ferus
Subspecies: Equus ferus caballus

O vrsti:

Apaluza poni (Equus ferus caballus) je rasa ponija poreklom iz Engleske. Pripada porodici konja (Equidae) i grupi kopitara. Prepoznatljiv je po tačkastoj leopard šari koja je dosta retka s obzirom da postoji kod samo 800 registrovanih konja.

Ova rasa ponija je veoma aktivna i živahna, druželjubivi su i inteligentni pa su zato idealni za rad sa decom. Visina u grebenu im se kreće od 81 cm do 147 cm. U odnosu na njihovu veličinu, oni su veoma jaki i izdržljivi. Mogu se naći širom sveta jer dobro podnose različite klimatske uslove. Koriste se za jahanje, ali i za vuču.