ZOO Patrola: 10.00 – 17.00

ZOO Kutak: Uto – Pet (zakazivanje)

Sub – Ned: 11.00 – 17.00

Magarac Marko

O Marku:

Magarac Marko rođen je 2016. Godine i živeo je sasvim običnim magarećim životom 2 godine. Kada je porastao i stasao u lepog zdravog magarca, prodan je. Sledeće što ga je čekalo jeste da od njega naprave kobasice. Marko to, naravno nije znao. Vreme koje mu je preostalo provodio je u jednom šumarku i veselo pozdravljao svakog ko bi tu prošao. 

Predsednik udruženja ZOO Planet Dušan posetio je imanje na kome je Marko boravio ali sa ciljem da upozna i obiđe neke autohtone rase koje tamo žive. Markovo pozdravljanje mu je privuklo pažnju pa se posebno raspitivao o njemu. Kada je saznao kakva ga sudbina čeka, zamolio je Markovog trenutnog vlasnika da to ne čini i da mu dozvoli da ga otkupi. Tog dana Dušan se vratio u ZOO Planet sa Markom i ispričao svima šta se dešilo.

Brojne akcije su pokrenute i ubrzo je prikupljen novac za Markov otkup. Srećni magarac je u svoj novi dom stigao krajem 2018. godine. Marko sada bezbrižno živi sa magaricom Marjanom i magarcem Mihajlom. Ponekad se svađa sa kozicama koje mu kradu seno. Zna koliko je svima simpatičan i da je omiljen među decom pa uziva kada ga vikendom obilaze i donose mu šargarepe. I dalje je prepoznatljiv po svom njakanju kojim pozdravlja i volontere i posetioce.

 

Classis: Mammalia

Ordo: Perissodactyla

Familia: Equidae

Genus: Equus

Species: Equus africanus

Subspecies: Equus africanus asinus

O vrsti:

Balkanski magarac (Equus africanus asinus) je pripitomljena vrsta koja vodi poreklo od somalijskog magarca, podvrste afričkog divljeg magarca (Equus africanus). Pripada porodici konja (Equidae) i grupi kopitara. Ova vrsta magarca je autohtona rasa i veoma je značajno njeno očuvanje zbog mnogih koristi koje čovek ima od nje. Od svih mleka, magareće mleko je najsličnije ljudskom. Može da se koristi za lečenje respiratornih i kožnih oboljenja, ali i za izradu kozmetičkih sredstava.

Balkanski magarac je ugrožen, ali postoje gazdinstva koja rade na očuvanju ove autohtone rase, dok je afrički divlji magarac kritično ugrožen zbog prekomernog lova zarad ishrane čoveka i medicinskih potreba.

Velike uši su karakteristične za magarce, kao i snažna gradja i velika otpornost na razne bolesti. Dosta su izdržljivi, mogu da podnesu temepraturu i do -25°C ukoliko nisu direktno izloženi snegu. Prilagodjeni su za različite terene, a zbog veoma čvrstih kopita lako se kreću po kamenitoj podlozi. Imaju gustu i kratku dlaku, obično je žućkasto-siva, smedja ili crna, a u retkim slučajevima bela. Težina im se kreće oko 180kg.

Poznati su i kao svete životinje. Na njihovim ledjima može se uočiti šara u obliku krsta koja svedoči o ljubavi i predanosti magarca