ZOO Patrola: 10.00 – 17.00

ZOO Kutak: Uto – Pet (zakazivanje)

Sub – Ned: 11.00 – 17.00

Jarac Džoni

O Džoniju:

Džoni je od malena čuvan kao svaki srećni kućni ljubimac: hranjen je, igrao se sa decom i srećno je trčkarao dvorištem vlasnika. Međutim, kada je Džoni porastao u velikog jarca, nisu svi članovi Džonijeve porodice složili oko njegovog čuvanja. Naime, Džoni je iznenadno prodat u svrhe prazničnog pečenja, i samo uz pomoć sreće izbegao tu sudbinu. Dečakova želja da zadrži Džonija i zauvek ostanu prijatelji otrgla ga je u poslednjem trenutku da se sretne sa nožem. Tako je od proleća 2018. godine utočište našao u Zoo Kutku. Velika je maza pa ćesto koristi svaku priliku da se očesa o svakog ko prolazi pored njega. Ovaj mangup naučio je da mame koje dolaze sa decom, u svojim torbamo skoro uvek imaju po neki keks pa često ume da gurne njušku i vešto ukrade poslasticu.

O vrsti:

Classis: Mammalia
Ordo: Artiodactyla
Familia:Bovidae
Subfamila: Caprinae
Genus: Capra
Species: Capra aegagrus
Subpecies: Capra aegagrus hircus

Alpska koza (Capra aegagrus hircus) ili drugačije poznata kao Alpina, predstavlja domestifikovanu rasu koja vodi poreklo od divlje koze (Capra aegagrus). Spada u grupu papkara i pripada porodici Bovidae, za koju su krakteristični šuplji rogovi. Ova rasa potiče iz francuskih Alpa, a nastala je nakon dugogodišnje selekcije visoke proizvodnje mleka zbog čega se ubraja u najmlečnije rase koza.

Zbog velike otpornosti na bolesti i visoke mlečnosti, alpska koza je sve više zastupljena u stočarstvu. Lako se prilagođava različitim klimatskim uslovima tako da opstaje i u ravničarskim i u planinsko-brdskim predelima. Na leđima imaju crnu liniju, dok boja dlake može biti riđa, siva, bela, crna ili kombinovana. Težina im se kreće od 60 do 100 kg. Zbog sličnosti u izgledu, često je upoređuju sa srnom. Prosečan životni vek im je oko 15 godina.