ZOO Patrola: 10.00 – 17.00

ZOO Kutak: Uto – Pet (zakazivanje)

Sub – Ned: 11.00 – 17.00

Hrčak kao kućni ljubimac

Odabir kućnog ljubimca je nešto na šta bi trebalo obratiti posebnu pažnju. U zavisnosti od vaših navika i načina života, možete uzeti ljubimca čije su osobine u skladu sa mogućnostima i uslovima koje možete da mu pružite.

Voli da živi sam, nežan je, ali i živahan. Ove osobine su karakteristične za hrčka, pa ukoliko želite da on bude vaš ljubimac, potrebno je da znate još par činjenica o njemu. Ovaj glodar nije zahtevan za čuvanje, a može biti prava maza ukoliko se od početka postupa sa njim na pravilan način. Ukoliko nije pripitomljen više ćete uživati gledajući ga, pa zato pažljivo birajte gde uzimate ljubimca. U prirodi divlje vrste naseljavaju sušna staništa, a danju vreme provode pod zemljom. Aktivan je noću, tako da tokom dana zahteva mir i tišinu i ne bi ga trebalo buditi. Veoma je teritorijalan, zbog toga nije poželjno držati više hrčka u jednom kavezu, ali to zavisi i od vrste jer su patuljasti hrčci društveniji u odnosu na druge. S obzirom da su sitne građe i nežni, nisu preporučljivi za malu decu koja mogu vrlo lako da ih povrede. Životni vek im je do 4 godina i veoma se brzo razmnožavaju. Dostižu polnu zrelost sa svega 6 nedelja. Trudnoća traje samo 16 dana, a na svet donose prosečno 6 mladih. Kada imaju 3 meseca, već se ubrajaju u odrasle hrčke. Postoji nekoliko vrsta hrčka, a to su kineski, sirijski, ruski, sibirski, mongolski.

Prostor za čuvanje
● Toplo, mirno mesto koje nije izloženo direktnoj sunčevoj svetlosti
● Kavez veličine barem 75 x 40 x 40 cm
● Kućica
● Plastični tuneli
● Točak za trčanje (obavezno ga pričvrstiti za kavez)
● Razne igračke kao npr. merdevine
● Grančice ili kamen za grickanje
● Piljevina kao podloga za kavez i malo sena
● Hrana i voda (svakodnevno)
● Čišćenje kaveza (svakodnevno)

Ukoliko se hrčak nadje na hladnijoj temperaturi može da upadne u hibernaciju. Kućice su veoma bitne, jer hrčci tokom dana spavaju i potrebno im je mesto gde će napraviti gnezdo za spavanje. Igračke i točak za trčanje su im neophodni jer su veoma živahni pa treba da utroše energiju na neki način, a njima se ne preporučuje boravak van kaveza. U kavezu nikako ne stavljati novine ili vatu, to može ugrožiti život hrčka jer kada pojedu nešto od toga, može doći do prestanka rada creva.

Ishrana

● Hrana za hrčke
● Semenke
● Voće i povrće (jabuke, šargarepa)
● Čista voda

Zdravlje

● Čisto krzno (kod vrsta sa dugim krzno neophodno je redovno češljanje)
● Bistre oči
● Kandže i zubi (mogući problemi)

Ukoliko ste bolesni ili kašljete, nemojte se približavati hrčku, jer su osetljivi na respiratorne bolesti koje im mogu preneti i ljudi. Zdravlje zuba, hrčci održavaju grickanjem grančica.

Autor: Milica Ibrić, volonter ZOO Planeta