ZOO Patrola: 10.00 – 17.00

ZOO Kutak: Uto – Pet (zakazivanje)

Sub – Ned: 11.00 – 17.00

Čileanska veverica Kiki

Čileanska veverica Kiki

Kiki je ženka koja je u zimu 2020 godine spašena sa ulice zajedno sa svojih 12 prijatelja. Kiki je bila najstarija među njima, i verovatno mama većine mališana iz ove grupe čileanskih veverica. Nakon zbrinjavanja ostala je u ZOO Kutku i sada uživa u divljenju posetilaca i poslasticama koje joj donose. Kiki je noćna životinja pa često zna da se razigra po kavezu i probudi ostale životinje sa kojima živi. Društvo u tim noćnim žurkama često joj prave afrički tvor Ilija, činčile Maša i Čili i hrčci.

Čeleanske veverice ili degui, znaju da budu zanimljivi i umuljati kućni ljubimci ako se pravilno čuvaju. Nažalost usled nebrige, nekontrolisanog parenja, neredovne higijene vlasnici počinju da ih smatraju napornim. Jedan od neodgovornih vlasnika, ostavio je pored kontejnera na šetalištu kavez sa 13 degua među kojima je bila i mala Kiki. Januar mesec i dnevna temperature od -6 stepeni bili su kobni za nekolik degua. Neki od mladunaca koji su mnogo ranije uginuli, bili su u stanju raspadanja. Ekipa Zoo patrole je zbrinula sve mališene, obavila veterinarski pregled dala vitamine i odvojila ih u posebne kaveze kako ne bi došlo do parenja i kako se broj mladunaca ne bi povećavao. Lepe vesti su da su se degui oporavili i da su našli sigurne domove kod novih vlasnika.

 
Classis: Mammalia
Ordo: Rodentia
Familia: Octodontidae
Genus: Octodon
Species: Octodon degus

O vrsti

Čileanska veverica (Octodon degus) pripada porodici degua (Octodontidae) i spada u glodare (Rodentia). Potiču sa Čileanskih Anda, po kojima su i dobili ime. Tamo se smatraju štetočinama, a širom sveta se čuvaju kao kućni ljubimci.

Odlikuje ih malo telo težine oko 250 grama. Rep je srednje dužine i na kraju repa se nalazi oštra dlaka po čemu su takodje prepoznatljivi. Veoma je važno znati da degu nikad ne sme da se uzima za rep jer može da ga odbaci. Oni to u prirodi rade kako bi se zaštitili od neprijatelja. Njihova prirodna boja je braon, ali su neki uzgajivači razvili i druge boje. Imaju samo 8 zuba koji su narandžasti zbog apsorpcije hlorofila putem biljne hrane.

Veoma su inteligentni, živahni, znatiželjni i veseli pa su idealni za ljubimca. Aktivni su tokom dana za razliku od njihovih rodjaka, činčila, koje su aktivne noću. Vole da se igraju, penju po granama i skaču, zato je veoma važno obezbediti im dovoljno veliki kavez sa igračkama. Obično žive u grupama, ako su dugo same mogu zbog depresije da uginu, pa je preporuka da se čuvaju barem dve ženke iz istog legla. Imaju dobro razvijeno čulo vida i sluha. Za komunikaciju mogu da upotrebaljavaju oko 15 različitih zvukova. Nakon parenja i graviditeta u tranjanju od 90 dana, na svet donose 4-6 mladih koji su samostalni već nakon 5 nedelja. U zatočeništvu, životni vek im je oko 8 godina.